توبه کامل از این گناه همان ندامت و عزم بر انجام ندادن آن است.
امام على (ع) مىفرمایند: التوبة على اربعة دعائم.، توبه بر چهار رکن استوار است
1- پشیمانى قلبى 2- استغفار با زبان 3- عمل با اعضاء و جوارح (که عملاً از گناه دست بکشد و آنرا هرگز انجام ندهد) 4- عزم بر باز نگشتن به گناه (قلباً هم بر این عزم جازم باشد که به سمت گناه باز نگردد،(1).
اما اینکه چگونه این گناه حتى در خواب هم به سراغ شما نیاید باید گفت اولاً چون به چنین کارى عادت داشتهاید مدتى طول مىکشد تا از وجودتان رخت بر بندد.
ثانیاً، باید مراحل مربوط به ترک گناه شهوانى دقیقاً عمل کنید تا با مدد خداى رحمان بعد از مدتى آثار مطلوب آنرا در خود بیابید.
در این زمینه باید دو چیز را دقیقاً و حتماً بدون سهلانگارى عمل نمایید:
1- ترک زمینه گناه: این خود زیرمجموعهاى دارد که مهمترین آن عبارت است:
* ترک گناه چشم: دقیقاً باید مواظب چشم خود بود که مبادا به نامحرم و کلاً هر آنچه که شهوتانگیز است، نگاه شود. عن الصادق (ع): النظر سهم من سهام ابلیس مسموم و کم من نظرة اورثت حسرة طویله نظر دوختن تیرى مسموم از تیرهاى ابلیس است و چه بسا نگاهى که حسرت درازمدتى را (در دل) به ارث بگذارد،(2).
تردیدى نیست که خود ارضایى در رابطهاى مستقیم با چشم چرانى است و کسى که مىخواهد از این بیمارى مهلک نجات یابد بایستى در مرحله نخست چشم خود را که دروازه ورود شیطان است کنترل کنید.
* ترک گناه گوش: باید از کلیه شنیدنی هایى که حرام هستند پرهیز شود. نوار موسیقى باشد، صداى شهوتانگیز نامحرم باشد و.
* ترک مصاحبت با دوستان ناباب: دوستانى که باعث مىشوند انسان مزه گناه را مزمزه کند، در واقع دشمن هستند و باید از آنها پرهیز کرد.
از امام سجاد (ع) نقل شده: النهى عن مصاحبة خمسة و محادثتهم و مرافقتهم فى طریق و هم الکذاب والفاسق والبخیل والاحمق والقاطع لرحمه حضرت از همراهى و سخن گفتن و رفیق بودن با پنج کس را نهى فرموده: کذاب، گناهکار، بخیل، احمق و کسى که قطع رحم کرده است،(3).
البته اینها از مهمترین زمینههاى گناه هستند که باید ترک شوند ولى کلاً هر چیزى که زمینه گناه را فراهم مىکندباید ترک شود.
2- ترک فکر گناه: ترک زمینه گناه سهم به سزایى در ترک فکر گناه دارد ازاینرو هر چه بیشتر و دقیقتر زمینه گناه ترک شود فکر گناه کمتر به سراغ انسان مىآید ولى علاوه بر آن، چند چیز جزء برنامه زندگى شود (حداقل تا وقتى که مجرد هستید):
* اشتغال به برنامه شبانهروزى: حتماً باید شبانهروز خود را با برنامهریزى صحیح و متناسب وضع روحى و جسمى خود پر کنید و هیچ ساعت بیکارى نداشته باشید تا نفس شما را مشغول کند. در اوقات بیکارى وسوسههاى نفس و شیطان به سراغ انسان مىآید و او را به فکر گناه و سپس به خود گناه مىکشاند قال امیرالمؤمنین على (ع): ان هذه النفس لامارة بالسوء، فمن اهملها، جمحت به الى المآثم براستى و حقیقت که این نفس (انسانى) پیوسته و مرتب به بدى امر مىکند در نتیجه هر کس آن را به خود واگذارد (و به کارى نگمارد) نفس او را به سمت گناهان مىکشاند،(4).
* روزه گرفتن: روزه گرفتن قواى حیوانى و شهوانى انسان را تضعیف مىکند اگر قواى شهوانى ضعیف گشت قهراً فکر گناه هم کمرنگ مىشود. عن ابى جعفر (ع) قال: «اذا شبع البطن طغى هرگاه شکم پر شود طغیان مىکند،(5). مفهومش این است اگر شکم بر نشود طغیان نمىکند و بهترین قسم جوع و گرسنگى همان روزه گرفتن است.
تذکر این نکته بسیار ضرورى است که اولاً: روزه نباید براى بدن ضررى داشته باشد وگرنه شرعاً حرام است. ثانیاً: براى کارهاى روزمره مخل نباشد. ثالثاً: اگر نه مضر بود ونه مخل فقط روزهاى دوشنبه و پنجشنبه باشد نه بیشتر ولى در هر صورت اگر براى روزه گرفتن عذرى است مورد بعدى یعنى ورزش دو برابر شود.
* ورزش: هر روز ورزش لازم است البته آن ورزشهایى باشد که براى بدن ضررى ندارد مثل نرم دویدن و نرم طناب زدن و انجام حرکتهاى کششى و اگر براى روزه گرفتن عذرى هست زمان ورزشى دوبرابر شود مثلاً از بیست دقیقه به چهل دقیقه افزایش یابد.
* فکر در مرگ: این یکى دیگر از چیزهاى بسیار مفید است که فکر گناه را یا از بین مىبرد و یا کم مىکند که این به شدت و ضعف فرو رفتن در فکر مرگ بستگى دارد اگر انسان با این واقعیت انس بگیرد و مردن را باور دل سازد نقشى سازنده و بالا برنده دارد. قال امیرالمؤمنین على (ع): اذکروا هادم اللذات و منغص الشهوات و داعى الشتات یاد کنید (مرگ را) درهم کوبنده لذات را و تیره و تلخ کننده شهوات را و دعوت کننده جدایىها را،(6).
یاد مرگ دل را از تعلق به شهوات جدا مىسازد و انسان را از گناه و فکر گناه باز مىدارد آنچه که بسیار مهم است این است که اولاً این فکر هر روز و مستدام باشد اگر شبانهروزى نیمساعت باشد کافى است ثانیاً در مکان خلوتى باشد مخصوصاً اگر آن مکان خلوت خود محیط قبرستان باشد به هر گونه که این فکر در مرگ با جان عجین شود و باور دل گردد بسیار مطلوب است مثلاً یکى از کیفیتهاى فکر در مرگ را یکى از بزرگان چنین مىفرمود: تمام خاطرات تلخ و شیرین گذشته را در حد امکان مثل یک فیلم از ذهن بگذراند و به خود بباوراند که همه اینها گذشت و چند روز باقى مانده عمر هم مىگذرد لحظات جان دادن، وقتى که خویشان و نزدیکان را رها مىسازد و از تمام تلخ و شیرینىها وداع مىکند و. همه و همه را به خوبى تأمل کند تا دل بلرزند و چشم بگرید.
سخن آخر این است که این دستورات وقتى نتیجه مىبخشد که هر چه دقیقتر به آن عمل شود زمان نتیجه آن بستگى به شرایط و خصوصیات افراد دارد، ازاینرو پىگیر زمان نتیجه نباید بود فقط هم و غمّ صرف عمل به دستورات شود.
کتب زیر سفارش مىشود: 1- نردبان آسمان (دروس اخلاق حضرت آیت الله بهاءالدینى)، تدوین و ویرایش: اکبر اسدى 2- سلوک معنوى، تدوین و ویرایش: آقاى اکبر اسدى 3- خودشناسى براى خودسازى، محمد تقى مصباح یزدى معناى مطالعه این کتب عمل کردن به آن از آغاز تا پایان نیست بلکه براى عمل به دستورالعملهاى اخلاقى تربیتى لازم است که باید با علماى بزرگ اخلاق یا همین نهاد نمایندگى مشورت شود.
اما پیامدهاى آن عمل شامل امور زیر مىباشد: 1- ضعف و تحلیل قواى جسمانى، 2- ضعف بینایى، 3- آسیبپذیرى در برابر بیمارىها، 4- ناتوانى جنسى و تولید مثل، 5- آسیب مراکز عصبى و غدد، 6- کمخونى، 7- اختلال در خواب و کمخوابى، 8- سردرد و سرگیجه، 9- مشکلات گوارشى، 10- ضعف حافظه، 11- ناتوانى در تمرکز حواس، 12- افسردگى، 13- اضطراب، 14- یأس از زندگى، 15- انزواى اجتماعى و افت تحصیلى.
راههاى درمان: 1- از تنها بودن اجتناب کنند.
2- هیچگاه بیکار نباشند و براى اوقات فراغت خود برنامه داشته باشند.
3- افکار جنسى را به ذهن خود راه ندهند
4- هرگز شکم خود را از غذا پر نکنند
5- تا از فرط بىخوابى در تنگنا قرار نگرفتهاند به رختخواب نروند
6- رفتارها، عکسها و فیلمهاى تحریکآمیز را مشاهده نکنند
7- از خوردن غذاهاى تحریککننده و شهوتزا پرهیز کنند
8- پیامدهاى منفى آن را همیشه به خود تلقین کنند
9- لباس تنگ نپوشند
10- هرگز به رو نخوابند
(2) (سفینةالبحار، شیخ عباسى قمى، ماده نظر)
(3) (همان، ماده صحب)
(4) (الغرر والدرر، باب النفس به نقل از سرالاسراء، استاد على سعادتپرور، ج 1، ص 544، ح 4)
(5) (المحجةالبیضاء، ملا محسن فیض کاشانى، ج 5، ص 150)
(6) (الغرر والدرر، باب الموت، به نقل از سرالاسراء، استاد على سعادتپرور، ج 2، ص 159)
نظر بدهید |