چرا انسانهای مؤمن دچار گرفتاری و بلای بیشتری هستند و حال آن که مشرکان و افراد بیاعتقاد در برخورداری بیشتری به سر میبرند؟
1. افرادی که به خدا نزدیک تر و دارای ایمان بیشتری هستند، رنج و سختی آنان بیشتر است و این به خاطر آن است که این جهان، جهان عمل و تکلیف است و آخرت، جهان حساب و جزای اعمال است. افرادی که دارای ایمان هستند، تلاش بسیاری در راه خدا انجام میدهند و بسیاری از رنج و سختی آنان رنجهایی است که با انجام اعمال نیک، در راه عبودیت و بندگی خدا آنها را متحمل میشوند.
2. یکی از مقامات افراد برجسته و اولیای خدا، صبر و پایداری در مقابل مصائب و خشنود بودن به قضای الهی است. این خود موجب اعتلای درجه آنان است، ولی متقابلاً افرادی که مؤمن نیستند ممکن است که دنیا با راحتی و آسایش ظاهری زندگی کنند، اما از فیض و صبر و رضای به قضای خدا محروم باشند.
3. براساس آنچه از احادیث استفاده میشود، خداوند گاهی مؤمنان را در دنیا به بلاها و رنجها مبتلا میکند تا این گرفتاریها کفاره گناهان آنان شود و در روز قیامت دیگر چیزی که به خاطر آن عقوبت و کیفر شوند در کار نباشد و آنان را از نعمت خود برخوردار سازد، ولی افرادی که کافر و مشرک هستند چنانچه برخی کارهای نیک داشته باشند، پاداش آنان را در همین جهان به آنان میدهد؛ در نتیجه، در آن جهان با دست خالی حاضر خواهند شد.
4. آنچه در پریش آمده قاعده کلی نیست. در قرآن میخوانیم: «ان تکونوا تألمون فانهم یألمون کما تألمون و ترجون من الله ما لایرجون؛ اگر شما(مؤمنان) رنج میکشید، کافران نیز همان گونه که شما رنج میکشید، رنج میکشند، و حال آن که شما امیدی به خدا دارید که آنان ندارند».(1)
5. آنچه در این مسأله مهم است، جهان بینی دینی است که اساس پریش را جواب میدهد. جهان بینی دینی دنیا و رنجهایش را بد نمیداند، بلکه به عکس رنجها را عاملی برای تحّرک بشمار میآورد؛ زیرا رنجها وابستگی انسان را به دنیا کم میکنند و او را به راه میاندازند. این ذات دنیاست که با تغییر احوال و فصول و مرگ حتمی، به انسان آگاهی میدهد که اینجا جای ماندن و قرار نیست.
بنابراین برخورداریها و بلاها، معیار سعادت نیستند و از همین جاست که نقش بلاها در سیر و سلوک معنوی و شکوفایی قابلیتهای درونی مؤمن آنقدر اهمیت پیدا میکند که در حدیث آمده است:«البلاء للولاء؛(2)کسانی که ایمان بیشتری دارند، رنجشان بیشتر است».
فراموش نکنیم دنیا دار مکافات نیز هست و در بسیاری و در بسیاری از موارد انسان نتیجه حرکتهای خلاف نظام خود را میبیند، چه مؤمن باشد و چه کافر.
(1) سوره نساء، آیه 104.
(2)اصول کافی، باب بلا و امتحان.